De top 5 dahlia's

De top 5 dahlia's voor je pluktuin

Welke dahlia's belonen je met veel bloemen om van te plukken. Er zijn veel verschillende soorten dahlia's. Je hebt ball flowering, pompon, dinerplates, decoratief klein en grootbloemig, castusbloemig en halskraag dahlia's. Dinerplate dahlia's zijn geweldig mooi omdat de bloemen zo groot als een dinerbord zijn. 1 bloem is al genoeg om een vaas te vullen. Halskraag dahlia's zoals Kelsey Annie Joy hebben een open hart. Daarmee zijn ze een traktatie voor de bijen en de vlinders. Dit soort is minder geschikt als plukbloem omdat ze maar kort mooi blijft in de vaas. Plant er eentje voor al je vliegende gasten in de tuin. Je helpt ze enorm en het is goed voor de biodiversiteit. Dahlia's die lang mooi blijven in de vaas zijn de ball en pompom flowering soorten. Als ze op het juiste moment geplukt zijn, kunnen ze wel 7 dagen goed blijven. 

1. Dahlia J0wey Winnie

Nummer 1 Dahlia Jowey Winnie! Jowey Winnie is ball flowering en heeft een sprookjesachtige kleur. De tinten vloeien in elkaar over. Door deze kleuren is Jowey Winnie heel goed te combineren met oranje en met roze bloemen uit de tuin. De plant kan 120 hoog worden en heeft mooie sterke stelen die makkelijk in een boeket te gebruiken zijn.

2. Dahlia Peaches

Dahlia Peaches kan wat mij betreft ook op nummer 1 staan.  De bloemblaadjes lopen uit in een punt waardoor de ball flowering bloemknop een bijzondere uitstraling krijgt. Elke blaadje begint oranje van kleur en loopt dan over naar roze met een licht uiteinde. Het is eigenlijk verbluffend hoe de natuur zo iets moois kan maken. Mooie stevige stelen die lang goed blijven op de vaas. Door de verschillende kleuren die dahlia Peaches heeft, kan ze ook heel makkelijk worden gecombineerd met andere bloemen. Bijvoorbeeld ook met eenjarige witte Cosmea Purity en vele andere makkelijk te zaaien eenjarige plukbloemen.

3. Dahlia Café au Lait

Dahlia Café au Lait is een dinerplate dahlia. Bloemkoppen zo groot als je dinerbord. Ze zijn echt prachtig in de tuin. Ze hebben 1 nadeel en dat is dat ze niet zo lang mooi blijven als ze eenmaal geplukt zijn. 3-5 dagen is het maximale haalbaar. Toch staat ze in het rijtje omdat er geen andere dahlia's zijn die haar schoonheid en eenvoud benaderen. De Cafe au Lait kan je solo gebruiken of samen met rozen. Elke creatie krijgt iets bijzonders met haar erin. Ook voor bruidsbloemen is ze een voltreffer.

Dahlia cafe au lait in combinatie met andere tuinbloemen uit de tuin, amaranthus

4. Dahlia Molly Raven

Dahlia Molly Raven heeft haar naam te danken aan de bekende Sarah Raven uit Engeland. De dahlia is vernoemd naar haar dochter Molly. De kleuren van deze uitzonderlijke dahlia zijn zeer speciaal. Donker roze met perzik kleuren wisselen elkaar af. Het blad is zeer donker roodbruin wat het samen met de bloemen een prachtig geheel maakt. De stevige stelen maken haar heel geschikt om in een boeket of creatie te gebruiken. 

5. Dahlia Burlesca

Dahlia Burlesca is iets minder bekend maar wie haar kent, weet waarom ze in dit rijtje staat. De kleinere pompon bloem is stevig waardoor ze lang mooi blijft in de vaas. Het kleinere formaat maakt haar interessant om tussen andere bloemen te gebruiken omdat ze daarmee een goede afwisseling brengt. Haar kleur past zich makkelijk aan aan andere plukbloemen. Kortom eentje die niet mag ontbreken in je pluktuin of tuin waar je zelf uit wilt kunnen plukken. 

Als het op dahlia's aankomt, is het moeilijk kiezen. Er zijn zoveel verschilende soorten die stuk voor stuk hun eigen mooie eigenschappen hebben. De soorten uit deze top 5 gebruik ik zelf heel graag. Maak voor jezelf een kleurenpalet zodat je je keuzes daaraan kunt koppelen en je niet veel te veel dahlia's koopt. Wat overigens heel normaal is hoor. Elk jaar lukt me dat weer opnieuw :-)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.