Hoe groot moet een pluktuin zijn?

Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat je voor een pluktuin een grote tuin moet hebben. Of het liefste een groot landgoed MAAR ik heb goed nieuws. Dat hoeft absoluut niet! Zelfs op een paar m2 kan je al starten. Mijn advies is zelfs altijd begin klein! Zo ben ik zelf ook begonnen. Lees er hier meer over om te bepalen wat voor jou werkt en handig is.

Standaard afmetingen?

Zijn er standaard of minimale afmetingen voor een pluktuin? Nou die zijn er niet! Yay, want dat betekent dat je ook kunt starten met grote bakken op je terras of op een paar m2 in je voor- of achtertuin. Je kunt bijvoorbeeld starten met 10 m2 maar de grootte hangt af van verschillende dingen. De belangrijkste is of je een commerciële pluktuin wilt of dat je puur voor je eigen plukgeluk een stuk tuin wilt inrichten als pluktuin. Een tweede belangrijke reden is hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Is de bloementuin voor jou een plek om te ontspannen en te ontsnappen een de dagelijkse drukte? Maak het dan niet te groot. In een grote pluktuin is veel meer werk te verzetten en dan is het misschien geen ontspanning meer. De zon is ook  heel belangrijk. De plek waar jouw bloemen gaan groeien moet tenminste 6 uur zon hebben. Kijk goed in de tuin waar je tenminste 6 uur hebt. De andere delen vallen dan al af. En als laatste is je budget natuurlijk ook bepalend. Nu is het gelukkig zo dat zaden, bollen en knollen niet een grote investering zijn. Het is ook erg leuk om met tuinvrienden bloemsoorten te ruilen.

Mijn eigen ervaring

Zelf ben ik ook klein begonnen met 12 grote kweekbakken van 3 x 1,20 meter. Een geweldige start omdat ik voor alle planten volop aandacht had. Elke week plukte ik er 15-20 boeketten uit en had ik  nog voldoende bloemen om bruiloften mee te stylen. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt en je hebt meer ruimte, breid dan vooral uit. Inmiddels heb ik veel meer kweekbakken. Vooral omdat het zo leuk is ruimte hebben om nieuwe bloemsoorten uit te proberen. Elk jaar kwam er een stukje bij tot dit jaar. Mijn formaat pluktuin is nu zo optimaal dat ik alles nog net in mijn eentje kan doen. 

Balkon of terras?

Wat nu als je geen tuin hebt maar wel heel graag bloemen wilt hebben. Neem bijvoorbeeld een zonnig balkon. Hier kan je in potten bloemen gaan planten. En je kunt de lucht in gaan. Koop een mooie ladder waar je hangpotten aan knoopt. Bij het kweken in potten is het van belang goed op de vochtigheid en voeding te letten omdat ze die niet uit de grond kunnen halen. Geef daarom regelmatig water en tenminste 1x per maand extra voeding. Kies voor planten in potten voor lagere soorten. Bijvoorbeeld Cosmos Xanthos. Hoge planten vangen meer wind en waaien dan om. Dahlia Gallery  Leonardo is ook heel geschikt voor in pot.  Op je terras kun je het heel gezellig maken en een knusse plek creeeren.

Meer leren over de pluktuin of bijvoorbeeld de inrichting van je bloementuin? 

Lees mijn andere gratis blogs over onder andere welke bloemen geschikt zijn voor de pluktuin of de beste plukdahlia's. In mijn boek Flower Happiness vind je alle informatie voor alle seizoenen plukgeluk als je wilt beginnen. Of ga voor de complete online Pluktuin opleiding en ontdek stap voor stap (met meer dan 50 instructie video's) hoe jij je eigen plukgeluk start. Inclusief 3 gratis bonus modules over dahlia's, ranonkels en anemonen en DIY om de mooiste bloemencreaties te maken. Ga voor je eigen plukgeluk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.