De mooiste voorjaarsbloeiers

De mooiste voorjaarsbloeiers in de tuin

Bijna alles is nog in diepe winterslaap maar de bloembollen worden door de kou juist wakker en komen als eerste in bloei. Puur genieten al die fleurigheid in je tuin. Omdat alles nog zo grauw is, zijn ze een extra feestje. Geweldig mooi in je tuin of bloementuin en al helemaal fantastisch om van te plukken om de gezelligheid in huis te halen. Er zit verschil in de bloeiperiodes van de bollen. Handig, want zo kan je weken lang bloeiende bloemen in je tuin hebben. Je hoeft de bol alleen maar in de grond te stoppen. Hier lees je hoe je een lang bloeiseizoen kunt behalen.

De eerste bloeiers de Narcissen

Bij narcissen denken we vaak gelijk aan de gele trompetjes. Heel eerlijk, die zijn niet mijn favoriet. Maar wist je dat er ontzettend veel soorten narcissen zijn: trompetnarcissen, groot en klein kronige narcissen, dubbele narcissen. Er zijn zo’n 13.000 variëteiten! De trompetnarcissen zijn er in veel kleuren en bloeien als eerste in maart. De groot en klein kronige soorten bloeien in april. De dubbele soorten bloemen in april/mei. Het grote voordeel van narcissen is dat ze het volgende jaar weer bloeien. Je moet ze wel goed laten afsterven zodat de bol nieuwe energie kan opslaan. Absolute favorite soorten zijn:
- Narcissus Shrike, prachtige grote kroon en staat lang mooi in de vaas
- Narcissus Geranium, ook heel geschikt voor in pot en heerlijk geurend
- Narcissus Replete, de dubbele bloemen zijn zo vol. Een knots van een narcis
- Narcissus Thalia, een sierlijke witte verwilderingsbol die overal kan staan.

Tulpen in de tuin

De tweede soort bloembollen zijn natuurlijk de tulpen. Van de tulpen zijn er ongeveer 150 soorten met daarbinnen nog weer heel veel varianten (zo'n 3000). Je hebt ze in effen kleur, meerkleurig, gevlamd, met korte en met lange steel. De meeste tulpen bloeien in april/mei. Er zijn vroeg bloeiende tulpen zoals Tulipa Abricot Beauty en laat bloeiende tulpensoorten zoals Tulipa Charming Beauty. Zorg voor een mooie mix van deze fantastische bloemen zodat je een lang seizoen kunt genieten in je tuin. Maak, om het voor jezelf makkelijker te maken, een kleurenschema en kies naar aanleiding daarvan je tulpensoorten. Dat maakt het overzichtelijker om te kiezen. 

Tulipa Charming beauty voor je pluktuin

Fritillaria's

Niet zo'n bekende maar zeker een soort waar je hoge ogen mee scoort. De Fritillaria Meleagris kennen we ook als de kievitsbloem. Een krachtige paarse bloeiers waar ook een witte variant van is. De Fritillaria Persica is de queen van je voorjaarstuin. Allemaal kleine klokjes aan een grote steel. Ze is verkrijgbaar in een diep paarse en licht groene kleur.

Fritillaria Persica

Ranonkels en Anemonen

De rozen van het voorjaar en dat zijn ze. Sprookjesachtig mooi. Ze vragen iets meer aandacht om te kweken. Ze groeien uit knolletjes en kunnen niet goed tegen vorst. Anemonen kunnen beter tegen de kou. De bloemen van ranonkels en anemonen bloeien van april - juni. Ze zijn daarmee een mooie overgang naar de eerste eenjarige bloemen in de tuin.

De beste verzorging voor je bloembollen

 

Bloembollen plant je in het najaar. Heb je geen bollen geplant in de herfst, koop dan in de lente gevulde potten met deze prachtige bloeiers.

Heb je wel bloembollen gepoot, bestrooi de grond dan in de lente met biologische mestkorrels. Knip na de bloei niet alles af. Alleen de bloemstelen kan je afknippen maar laat de bladeren afsterven. Geef tijdens droge perioden water.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.