Je eigen droogbloemen in de vaas

Droogbloemen uit je eigen tuin in de vaas. Hoe leuk is dat! Met droogbloemen verleng je het bloemenseizoen en heb je de hele winter bloemen. Je zaait ze in het voorjaar in je eigen tuin en plukt ze in de zomer. Laat de bloemen drogen en je geniet er nog tijden van. Maar hoe laat je ze drogen? En welke soorten zijn geschikt? In deze blog meer uitleg over je eigen droogbloemen.

Bloemen die vers en
droog mooi zijn.

De keuze in bloemzaden voor je tuin of pluktuin is ontzettend groot. Alle bloemsoorten zijn mooi, maar wil je nog iets extra's? Kies dan voor bloemzaden waarvan je de bloemen ook kunt gaan drogen. Niet alle bloemsoorten zijn geschikt om te gaan drogen. Hele tere bloemblaadjes drogen bijvoorbeeld zo in dat er niks van de bloem overblijft. Gelukkig zijn er ook heel veel bloemen juist wel heel geschikt om te drogen. Verderop vind je een lijst met deze soorten. Eerst nog meer uitleg over hoe je de bloemen gaat zaaien en daarna het beste kunt drogen.  

Het zaaien van droogbloemen doe je op dezelfde manier zoals je alle andere bloemen zaait. Ik ben groot voorstander van voorzagen zodat je weet wat je opkomst is. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Op mijn instagramaccount @florabelflowers vind je veel informatie over het zaaien. 

Narcis Thalia Flower Happiness

Hoe droog je bloemen?

Bloemen drogen lijkt misschien heel ingewikkeld maar dat is het niet. Als je op een paar dingen let, is succes gegarandeerd.
Wat moet je doen:
- let op het juiste plukmoment
- let op de juiste droogomstandigheden
- let op de juiste bloemen

Het juiste plukmoment is wanneer je bloemen nog net niet helemaal open zijn. De bloemen gaan tijdens het drogen namelijk nog iets verder open. Dit is bijvoorbeeld zo bij strobloemen en papierbloemen. Ridderspoor kan je plukken als de bloemen mooi in bloei zijn en nog niet beginnen te vergaan. 

De beste droogomstandigheden zijn een donkere en droge plek. Op een plek met een hoge luchtvochtigheid, zoals een oude schuur in de herfst, drogen de bloemen niet goed. Ze kunnen zelfs gaan schimmelen. Door de bloemen op een donkere plek te hangen, behouden ze beter hun kleur. Licht vervaagt namelijk de natuurlijk tint van bloemen.

Het klinkt vrij logisch maar door de juiste bloemen te drogen, heb je meer succes. Het is nu eenmaal zo dat niet elke bloem geschikt is om te drogen. Om het makkelijker te maken volgt een lijst met geschikte bloemen.

Tip: Hang je bloemen op de kop te drogen. Zo krijg je mooie rechte stelen en staat de bloemkop rechtop.

Geschikte bloemen om te drogen.

Op de foto zie je een witte kogelamarant die ook heel geschikt is om te drogen.

 

Heel veel bloemen zijn droogbloemen. Met het volgende lijstje heb je al heel veel keuze. Natuurlijk kan je naast deze soorten altijd nog experimenteren met andere bloemen. Daar krijg je soms de leukste verrassingen mee. Buitengewoon geschikte bloemsoorten om te drogen zijn:

- Strobloemen
- Ridderspoor
- Judaspenning
- Papierbloem
- Amaranthus
- Achillea
- Linomium
- Kogelamaranth
- Klokken van Ierland
- Korenbloemen
- Zaaddozen van de juffertjes
- Grassoorten zoals Briza Maxima

De lijst is niet compleet maar in de webshop vind je een aparte categorie waar speciaal alle droogbloemen in staan vermeld. Ook staat bij alle zaden per bloemsoort aangegeven of het een geschikte droogbloem is. 

Nog een paar voorbeelden van droogbloemen

Papierbloem

Papierbloemen heb je in het wit en in een zacht roze kleur. Ze zijn heel makkelijke te zaaien,  bloeien uitbundig en een zeer goede kleurvaste droogbloem. De zedenmix vind je in de webshop.

40cm hoog - bloei vanaf juni - pot en tuin

Ridderspoor

Ridderspoor is er in heel veel verschillende kleuren. Allemaal prachtige bloeiers. Ze brengt met hun lengte hoogte in je tuin en ook in je droogboeketten. Zaai daarom zeker Ridderspoor in je tuin. Door de hoogte zijn ze helaas niet geschikt voor in pot.

100cm hoog - mei-augustus - tuin

Strobloemen

Strobloemen zijn vaste kleurvaste droogbloemen, Maar niet alleen zijn ze mooi als droogbloem. Ook vers zijn het ontzettend mooie bloemen. Pluk ze om te drogen net voordat de knop helemaal open is. Ze blijven jarenlang mooi als droogbloem en er zijn veel verschillende kleuren.

60-70cm hoog - bloei juli-september - tuin

Naast bloemen drogen kan je ook bloemen persen in een bloemenpers. Ze drogen hierin plat. Met de platte bloemen kan je leuk kadootjes inpakken, labels maken of leuke kaartjes. Voor deze manier van drogen, kan je wel andere bloemen gebruiken. Daar schrijf ik binnenkort vast een blog over :-). 

Droogbloemen zaaien 

Start in het voorjaar met het zaaien van de zaden van droogbloemen. De hele zomer  en winter ga je ervan genieten.  De mooiste bloemzaden voor droogbloemen (en anders soorten) zijn verkrijgbaar in de webshop

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.