De koude kas

De koude kas is een kas zonder verwarming. De buitenkant van de kas biedt bescherming tegen de regen en wind maar als het echt gaat vriezen, gaat de temperatuur in de kas ook omlaag. De temperatuur in de kas kan dan ook onder het vriespunt uitkomen. Is dit erg? En wat kan je er tegen doen? In dit blog lees je er meer over.

Meer leren?

In mijn boek Flower Happiness leer je alles over het zaaien, planten en oogsten van je eigen bloemen alle seizoenen van het jaar.

Wil je graag inspiratie blijven ontvangen?

Het hele jaar zaaien in de kas?

In de koude kas kan je het hele jaar door zaaien. Er zijn meningen die zeggen dat je in winter niet in de koude kas kunt zaaien maar zelf heb ik elk jaar planten in de winter in de kas staan. Zonder verwarming. Er zijn namelijk manieren om je planten te beschermen zonder verwarming. Hier komen we later op terug. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je de juiste planten zaait. Er zijn verschillende categorieën bloemzaden. Eenjarige bloemzaden en tweejarige bloemzaden. Twee jarige bloemzaden zijn uitstekend bestand tegen kou. De eenjarige bloemzaden kunnen we onder verdelen in:

  • Winterharde eenjarigen
  • Half-winterharde eenjarigen
  • Niet-winterharde eenjarigen

De winterharde eenjarigen kunnen heel goed tegen de kou. Voorbeelden van deze winterharde soorten zijn, Korenbloemen, Ammi majus, Ridderspoor. Ze gedijen zelfs goed bij koude temperaturen omdat de zaden als het ware wakker worden van de koude omstandigheden.

Half-winterharde eenjarige kunnen met een beetje extra bescherming ook goed overleven in de koude kas. Voorbeelden van Half-winterharde eenjarigen zijn, juffertjes in het groen, cosmos en lathyrus.

Niet-winterharde eenjarige overleven de winter in de kas niet. Deze zaaien we pas in het voorjaar.

Wat doe je met de vorst?

In de herfst starten met het voorzaaien van de zaden in de kas. En dan komt de winter. Wat doe je als er vorst komt en de temperatuur onder nul zakt?
Je hebt geen verwarming nodig. Daarmee zouden we de planten alleen maar verwennen. De overgang naar de tuin wordt dan bovendien een hele grote schok die ze misschien niet overleven. In plaats van verwarming geven we de planten een dekentje. Dit is geen deken zoals wij die gewend zijn, maar een dunne stof dat lijkt op vitrage. Het is vliesdoek. De functie van vliesdoek is om de lucht en warmte om de planten vast te houden. Daarnaast laten ze ook het licht door. Dit dekentje gebruiken voor de half-winterharde soorten en ranonkels en anemonen. De winterharde soorten zijn het niet nodig. Zij kunnen wel bevriezen maar ontdooien weer en groeien dan verder. Naast het vliesdeken kan je ook een extra deksel over je zaaitray gebruiken. Ook hier houd je de lucht om de planten mee vast en geef je extra bescherming tegen de lucht van buitenaf. 

Eigenlijk niet moeilijk dus

Eigenlijk is het dus helemaal niet moeilijk om planten voor de zaaien in de winter.  Probeer het uit en kijk of het werkt voor jou. Je kunt het altijd uitproberen met een paar zaden en de rest bewaren voor het voorjaar. Het voordeel van vroeg zaaien is dat je grote sterke planten krijgt. En natuurlijk vroeg bloemen! Dat willen we graag Toch?

 

De kas is voor mij de plek om te starten met veel wat er later in de tuin gebeurt. Een kas hoeft niet heel groot te zijn. Ik ben gestart met een kas van 2 x 2,5 meter. Inmiddels heb ik een grote kas van 3 x 6 meter van de L'Orangerie

Lees mijn andere gratis blogs over onder andere welke bloemen geschikt zijn voor de pluktuin of de beste plukdahlia's. In mijn boek Flower Happiness vind je alle informatie voor alle seizoenen plukgeluk als je wilt beginnen. Of ga voor de complete online Pluktuin opleiding en ontdek stap voor stap (met meer dan 60 instructie video's) hoe jij je eigen plukgeluk start. Inclusief 3 gratis bonus modules over dahlia's, ranonkels en anemonen en DIY om de mooiste bloemencreaties te maken. Op naar je eigen plukgeluk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.