Narcissen: Niks geen saai geel trompetje!

Narcissen behoren tot mijn favoriete voorjaarsbloemen. Ze bloeien vroeg, nog voor de tulpen en zijn daarmee de bloemen waar we zo naar verlangen na de lange winter. Narcissen zijn er in alle soorten en maten. We denken vaak aan de gele trompetjes, maar de wist je dat er honderden verschillende soorten narcissen zijn? Narcissen die haast niet meer te herkennen zijn als narcis. Ze zijn er in het wit, oranje en zalmkleurig. Met een grote kroon, dubbele kroon, enkelbloemig, dubbelbloemig en met meerdere bloemen aan 1 steel. Er zijn heerlijk geurende narcissen die ook nog eens heel geschikt zijn voor in een pot. Dus zet ze op je terras om te genieten van de bloemen en de geur. 

Nog een extra reden om voor narcissen te kiezen.

Naast dat de bloemen ontzettend mooi zijn, is er nog een goede reden om voor narcissen te kiezen. Narcissen komen namelijk elk jaar terug en vermeerderen zichzelf. Je moet ze daarvoor wel op de juiste manier behandelen. Het is heel belangrijk de plant de tijd te geven om volledig af te sterven. Dat betekent dat je het blad helemaal geel moet laten worden en niet eerder weg mag knippen. De bol haalt tijdens het afsterf-proces namelijk nieuwe energie uit de bladeren om volgend jaar weer te bloeien. Als dit proces klaar is, laten de bladeren los en haal je ze zo weg. Zo bloeit de narcis volgend seizoen opnieuw en maakt zelfs nieuwe kleine bollen aan om zich te vermeerderen. Om de bollen goed de ruimte te geven, kan je het beste na een paar jaar de bollen opnieuw verdelen over de tuin. Ze hebben dan weer genoeg ruimte om verder te groeien. Narcis Thalia (op de foto) is een voorbeeld van een verwilderingsnarcis. Zoals de naam al zegt, groei ze graag door je tuin. Ze heeft meerdere bloemen aan 1 steel en is echt een prachtig soort om in je tuin te hebben.

Narcis Thalia Flower Happiness

De keuze is reuze

 

Het aanbod in narcissen is erg groot. Voor iedereen is er wel wat moois te vinden. Als je houdt van wit, zalmtinten, of geel natuurlijk. Er zijn ook soorten heel geschikt voor in pot. Handig als je alleen een terras of balkon hebt. Narcissen zijn naast, dat ze heel mooi zijn in de tuin, ook goede snijbloemen. Daarmee dus geschikt voor de pluktuin. Om het wat makkelijk te maken een lijst met favorieten. Met hun kenmerken erbij. Daarmee kan je goed beoordelen of de narcis voor jouw geschikt is. 

Favorieten

Narcis Replete

Replete is een fantastische dubbelbloemige narcis. Rijk gevulde bloemkoppen van zuiver wit met zalmkleurige bloemblaadjes. Ook een bloem als snijbloem.

40cm hoog - vroeg april - pot

Narcis Shrike

Heel opvallend vanwege haar grote en stevige kroon. Shrike is laat bloeiend en heel geschikt als snijbloem vanwege haar lange levensduur en bijzondere uiterlijk

40cm hoog - eind april 

Narcis Thalia

De verwilderingsnarcis! Elke steel heeft meerdere zacht witte bloemen en zijn zoetgeurend. Korte levensduur in de vaas vooral mooi in de tuin.

30cm hoog - bloei april - verwildering

Narcis Petit Four

Wat een beauty is dit. Een goed gevulde kroon van veel verschillende bloemblaadjes in perzikachtige kleuren. Geschikt voor kleine boeketjes.

30cm hoog - bloei april - pot

Narcis Precocious

Deze zalmtinten maken Precosious zo bijzonder. Een witte bloem met zalm kroon. Een stevige bloem die in elke tuin past. Bloeit midden tot eind april.

40cm hoog - bloei april

Narcis Exotic Mystery

Een lichtgele narcis in de rijtje. Ze heeft meerdere bloemen in een steel en een sierlijke uitstraling. Prachtig om in boeketten te verwerken.

40cm hoog - april 

Narcis Mary Poppins

Alleen vanwege de naam al mooi. Is een laagbloeiend soort die al vroeg bloeit. Zeer geschikt voor in een pot. Eentje die niet mag ontbreken.

15 cm hoog - maart/ april - pot 

Narcis Geranium

Geranium is een heerlijke geurende narcis die ook heel geschikt is voor in een pot. Zet haar op je terras om van de bloemen en de geur te genieten.

25cm hoog - april - pot

Narcis Colblanc

Colblanc bloeit al een van de eersten in haar zuivere witte kleur. Een prachtige grote kroon. Een voorbeeld narcis waarvan je niet meer ziet dat het een narcis is.

40cm hoog - maart/april

Plant je bollen in het najaar in de tuin of in potten op je terras. Volgend voorjaar ben je zo blij dat je ze hebt geplant. Vanaf augustus zijn de mooiste voorjaarsbollen weer verkrijgbaar in de webshop

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.