Geschikte bloemen voor je pluktuin

Royale bloeiers voor je pluktuin.

geschikte plukbloemen in de tuin

Je wilt graag zoveel mogelijk bloemen plukken in je pluktuin of bloementuin. Maar welke bloemen zijn daar geschikt voor? En hoe zorg je ervoor dat je bijna het hele jaar bloemen kunt oogsten? Per seizoen heb je bloeiers die je belonen met de mooiste bloemen. Met een goede voorbereiding heb je straks armen vol plukgeluk. Graag deel ik mijn tips voor een succesvolle oogst in jouw tuin. Door mijn jarenlange ervaring weet ik precies waar je de beste resultaten mee haalt.  Doe er je voordeel mee!

alle seizoenen plukken in de tuin

Alle seizoenen plukgeluk.

Elk seizoen kleur in je tuin. Als je de tuin een beetje organiseert, kan je altijd wel wat plukken. In de zomer is er een overvloed aan rijk bloeiende planten maar ook in de winter zijn er een paar soorten waar je van kunt genieten. Per seizoen geef ik je goede en makkelijke mogelijkheden.

Lente bloemen

Na de winter verlangen we zo naar kleur en fleurigheid. De grauwe winter maakt plaats voor fris groen. Daar worden we zo blij van. Dit seizoen geniet ik misschien wel het meeste van de bloemen. Plant in het najaar je bollen. Tot en met december kan je dit nog prima doen. Bijna alle bloembollen zijn geschikt om te plukken. Let erop dat je de soorten kiest met een hoogte van minimaal 30 cm zodat je een lange steel hebt. De lage soorten zijn niet zo geschikt voor in de vaas.

Naast de tulpen en narcissen zijn er veel meer soorten om te planten. Denk maar eens aan:

  • Fritillaria's
  • Irissen
  • Sier-uien
Tulp Abricot parrot in de pluktuin
fritillaria in de pluktuin

Zomer bloemen

De dagen worden langer en de temperatuur stijgt. Ideale omstandigheden voor veel planten om uitbundig te gaan bloeien. Kies voor eenjarige planten die je zelf kunt zaaien vanaf zaad. Het voordeel van zaad is dat er ontzettend veel keuze is. Een zakje zaad is ook niet duur. Op deze manier kan je goedkoop en makkelijk veel bloemen kweken want van 1 zaadje krijg je al een grote plant. Zomerbloeiers zoals cosmea/cosmos, zinnia's en lathyrus zijn planten die we 'cut and come again' noemen. Door ze te plukken, blijven ze steeds nieuwe bloemen aanmaken. Dat is toch geweldig. Kies dus vooral van deze soorten om lekker te kunnen oogsten. Van eenjarige planten heb je veel ontzettend veel verschillende soorten om uit te kiezen. 

cosmos en lathyrus in de pluktuin

Herfst bloemen

We denken vaak dat het zomer bloemen zijn maar dahlia's zijn echte herfst bloeiers. Hele dankbare planten om in je pluktuin te hebben. Naast dat ze veel bloemen geven, zijn ze ook heel makkelijk. Ze bloeien door tot de eerste nachtvorst waardoor je nog lang bloemen hebt. Plant de knol in de grond in mei (na IJsheiligen) en dan gaat het bijna vanzelf. Wel goed letten op de slakken! Ze houden erg van de jonge blaadjes. Let er bij het kiezen van je dahlia's op dat je soorten kiest die tenminste 90cm hoog worden. De lage soorten hebben namelijk korte stelen en zijn daardoor niet goed te gebruiken in je boeketten. Mooie soorten in je pluktuin zijn Cornel Brons, Molly Raven, Peaches. Eigenlijk kan ik nog heel lang doorgaan maar kies vooral de dahlia's  waar jij verliefd op wordt.

bloemengeluk in de tuin
dahlia boeket in mand

Winter bloemen

In de winter is de tuin kaal en bruin. Veel oogsten lukt niet in de winter maar na een lang tuinseizoen vind ik de rust ook altijd fijn. Als je toch graag nog iets wilt plukken, plant dan helleboris planten. Dit zijn vaste planten die prachtig bloeien in de winter. Helleboris wordt ook wel kerstster genoemd. Er zijn veel verschillende soorten van lime groen tot diep paars. Naast deze bloemen vind je nu volop groen dat goed te gebruiken is voor kransen enzo. Denk dan aan conifeer, hulst, buxus en skimmia's. Dit zijn allemaal vaste planten.

helleboris in de pluktuin
donker paarsen helleboris

Per seizoen weet je nu welke soorten je kunt planten om het hele jaar bloemen te plukken. Dit is nog maar een klein deel van alle mogelijkheden. Je kunt nog veel meer planten in je tuin zetten om eindeloos mooie creaties mee te maken. In mijn boek Flower Happiness leer je per seizoen verschillende rijk en mooi bloeiende bloemen kweken. Daarnaast vind je ook veel inspiratie, leer je technieken en staan er 15 DIY in om zelf te maken. 208 pagina's plukgeluk.  Boek Flower Happiness 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.