Februari in de tuin

Als het zonnetje in februari begint te schijnen, lijkt het voorjaar dichtbij. Toch is het nog winter en zijn we nog voorzichtig. Welke tuinklussen kan je in februari in de tuin doen? Kan je al gaan zaaien? We zetten het voor je op een rijtje. 

 

1. De juiste bodem

Alles start bij de basis: de bodem.
In een gezonde bodem groeien planten en bloemen optimaal. Gezonde grond bevat voldoende voedingstoffen en kan goed water vasthouden voor de planten om te groeien. Laat je grond testen bij een tuincentrum. Dit kan vaak gratis. Schep een klein beetje aarde in een potje of zakje en neem het mee. Na de test weet je precies waar jouw bodem behoefte aan heeft. Je kunt er ook voor kiezen een laag compostgrond op je tuin aan te brengen. Het bodemleven doet de rest zodat je in het voorjaar een goede start kunt maken in je tuin of pluktuin. 

 

2. Snoeien

Februari is de beste maand om bomen en heesters te snoeien. Ze zitten in hun winterslaap waardoor de sapstroom stil staat. Wil je weten welke bomen en heesters geschikt zijn om te snoeien en baat hebben bij een knipbeurt? Let dan op de bloei:

 • Bloei voor 21 juni, de langste dag van het jaar: snoei direct na de bloei. 
 • Bloei na 21 juni: snoei in februari.

Snoei rozenstruiken pas in maart. Het is niet erg als de struik al uitlopers heeft. Knip ze gerust terug. De plant zal uitbundig bloeien. Wanneer je je niet kunt bedwingen, knip je vast de dode takken eruit.

 

3. Nog een beetje geduld

We zitten nog in de winter dus het kan nog steeds heel erg koud gaan worden. Zo verleidelijk als het is om alvast je tuin helemaal op te ruimen, DOE HET niet. De oude plantenresten en het bladmateriaal biedt vaste planten bescherming tegen de kou. Veel vogels vinden in de plantenresten insecten en ander voedsel dus je helpt hun er ook mee. 

 

4. Fleur op

Een klusje die ook in januari kan. Plant Helleborussen in je tuin! Helleborus is een winterbloeier. De tuin is kaal in de winterperiode en zeker niet fleurig. Een Helleborus bloeit van december tot en met april. Er zijn veel verschillende soorten Helleborus, van lichtgroen tot paars. Echt een aanrader om in de tuin te planten of in pot op je terras te planten. Naast het planten van bloemenplanten kan je deze maand ook nog struiken planten. Je hoeft ze nu geen water te geven. Later planten betekent meestal dat je ze langer moet verzorgen, zoals extra water geven. 

Helleborus in de tuin

5. Zaaien

Waarschijnlijk sta je te popelen om te starten met zaaien. 14 februari is voor mij het startsein van het zaaiseizoen. De dagen zijn weer langer zodat de jonge plantjes voldoende licht krijgen zodra ze hun kopje boven de grond uitsteken. Let erop dat je nog niet alle bloemzaden kunt voorzaaien. Alleen de planten die de kou kunnen verdragen, zijn de soorten die we nu zaaien. Met dit handige overzichtje weet je precies wat je kunt voorzaaien:

 • Achillea (duizendblad)
 • Agrostemma (bolderik)
 • Ammi Majus (schermbloem)
 • Anthirrhinum (leeuwenbekken)
 • Centaurea (korenbloem)
 • Cerinthe (wasbloem)
 • Cobaea (Klokwinde)
 • Delphinium (ridderspoor),
 • Lathyrus (reukerwt)
 • Lupinus (lupine)
 • Matthiola (zomerviolier)
 • Papaver (klaproos)
 • Rudbeckia (zonnehoed)
 • Scabiosa (duifkruid)
 • Thunbergia (Suzanne-met-de-mooie-ogen) 

 

Voel je niet opgejaagd. Heb je nog geen tijd om te zaaien dan kan je dat gerust de komende weken doen. 

 

6. Planten

Naast dat je kunt starten met zaaien, is februari ook de maand om je ranonkels en anemonen voor te planten. Wil je precies weten hoe je dat doet? In de gratis cursus leer je het stap voor stap. Ranonkels en anemonen zijn zogenaamde 'koude' planten. Dit wil zeggen dat ze niet van warmte houden. Zodra het in de zomer te warm wordt, trekken ze zich terug in hun winterslaap. Daarom is februari een goede maand om vroeg te starten. De ranonkels en anemonen vind je in de webshop. 

5. Tuinplan

Hoe ga jij je tuin dit jaar indelen? Krijgen de eenjarige bloemen dezelfde of een andere plek in de tuin. Wil je misschien nog grote wijzigen doorvoeren zoals bijvoorbeeld een extra bloemenborder toevoegen? Februari is dé maand voor nieuwe plannen in de tuin! Je hebt nog rustig de tijd om hier over na te denken. Omdat de tuin nu nog niet bloeit, kan je ook nadenken over druppelslangen en deze plaatsen.  In het volgende blog ga we dieper in over je pluktuin ontwerp. 

 

 

Meer leren?

Lees mijn andere gratis blogs over onder andere welke bloemen geschikt zijn voor de pluktuin of de beste plukdahlia's. In mijn boek Flower Happiness vind je alle informatie voor alle seizoenen plukgeluk als je wilt beginnen. Of ga voor de complete online Pluktuin opleiding en ontdek stap voor stap (met meer dan 60 instructie video's) hoe jij je eigen plukgeluk start. Inclusief 3 gratis bonus modules over dahlia's, ranonkels en anemonen en DIY om de mooiste bloemencreaties te maken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.