Ranonkels planten: Een uitgebreide gids

Ranonkels, bekend als Ranunculus asiaticus, zijn ware juweeltjes in de tuin met hun rozenvormige bloemen en een kleurenpalet dat van zachte pastels tot diepe, levendige tinten reikt. 

Ondanks hun delicate uiterlijk, zijn ranonkels verrassend eenvoudig te verzorgen, mits je een paar belangrijke stappen volgt. Deze pagina leidt je door alles heen, van het kiezen van de perfecte plek tot het jaarlijks terugbrengen van hun bloeiende glorie.

Waar ranonkels planten?

Ranonkels houden van de zon maar niet van harde wind. Een plek die dagelijks volop zonlicht krijgt, is perfect. Een beetje beschutting tegen de wind houdt ze in topconditie.

De juiste grond voor ranonkels

Voor ranonkels is een goed doorlatende bodem essentieel; ze houden niet van natte voeten. In potten kun je het beste een mengsel van potgrond en grof grit of perliet gebruiken, met een verhouding van 3:1. Dit zorgt ervoor dat overtollig water goed weg kan.

Hoe plant ik de ranonkels?

Week de knollen 4 uur voor het planten; dit geeft ze een snelle start en moedigt wortelgroei aan. Plant ze met de spitse kant naar beneden, ongeveer 5 cm diep en 10 cm uit elkaar. Zo geef je elke plant genoeg ruimte om te bloeien.

Wanneer ranonkels planten?

Afhankelijk van of je binnen of buiten plant, varieert het ideale plantmoment. In een kas of serre begin je vroeg in de herfst, voor buiten planting in de volle grond of in potten start je in het vroege voorjaar.

Verzorging na het planten

Zodra je groei ziet, begin je met water geven. Houd de grond vochtig, maar voorkom te veel water om rotting te vermijden. Wanneer de bloemknoppen verschijnen, is het tijd voor voeding. Gebruik elke 10 tot 14 dagen een vloeibare meststof met veel kalium.

Kunnen ranonkels overwinteren?

Na de bloei kun je de knollen opgraven, laten drogen en bewaren. Zo zorg je ervoor dat je ranonkels het volgende seizoen weer prachtig bloeien.

Bestel je ranonkels online bij Flower Happiness

Bij Flower Happiness zijn we trots op onze topkwaliteit ranonkels en bieden we je een bijzondere ervaring in het kweken van deze schitterende bloemen. Stel het niet uit, bestel vandaag nog en tover je tuin om in een oase van bloei met de voorjaarsrozen - de magische ranonkels!